De modules

Meer info over de drie modules van De Beleidsplanner.

Module 2 – de opmaak van een gedragen meerjarenplan

In module 2 gaan we volop aan de slag met de opmaak van het meerjarenplan. In deze module krijg je een antwoord op enkele belangrijke vragen die je begeleiden in de opmaak van je meerjarenplan.

Formules en prijzen Ik ga bestellen

Hoe informeer en betrek je stakeholders?

Gebruik je participatie nu best als input voor je beleidsplanningsproces? Of pas bij de beleidsuitvoering? En wanneer communiceer je best over je beleidsplan? We geven je graag inzichten waarmee je keuzes kan maken op maat van je organisatie. Daarnaast geven we je interessante werkdocumenten waar je zelf mee aan de slag kan met o.a.

  • communicatiehandvaten voor je beleidsplan
  • sjabloon voor een communicatieplan
  • Do’s & dont’s tijdens je participatietraject
  • Twee uitgewerkte participatiemethodieken
Communicatie en participatie

Hoe werk je samen met de politiek?

Goede afspraken tussen administratie en bestuur zijn essentieel, zowel in de opmaak van het meerjarenplan als bij uitvoering en evaluatie ervan.  In dit deel van de module vind je heel wat info om die samenwerking optimaal in te richten. Je vindt hier volgende documenten terug: 

  • Een visiedocument over de ideale samenwerking tussen MAT en college 
  • Een introductiedocument voor nieuwe mandatarissen  
  • Een leidraad met 5 tips voor een goed bestuursakkoord 
politiek-ambtelijke verhoudingen

Hoe bepalen we het kader voor ons meerjarenplan?

Voor we starten met de opmaak van het meerjarenplan is het belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan. We doen dit door een werkkader te bepalen. We zorgen dat iedereen zicht heeft op de belangrijkste begrippen uit de BBC 3.0-wetgeving en de principes van een goed meerjarenplan kent. Daarna kunnen we ons plan van aanpak finaliseren en enkele belangrijke keuzes over onze BBC-architectuur vastleggen. Zo maken we samen een goede start.  Volgende documenten helpen je hierbij

  • Basiskennis “helemaal mee met BBC 3.0”
  • Afwegingskader voor belangrijke keuzes in je BBC-architectuur
  • Sjabloon voor een goede startnota
  • Sjabloon voor een projectplanning
Een kader bepalen

Welke input verzamelen we voor ons meerjarenplan?

Een nieuwe beleidsperiode doet dromen over nieuwe toekomstplannen. Om die toekomstplannen te verzamelen in een meerjarenplan hebben we heel wat input vanuit verschillende hoeken nodig. We bekijken in dit onderdeel welke input interessant kan zijn voor je meerjarenplan. Krijg o.a. meer info over

  • Een focusoefening
  • Het strategisch patrimoniumplan
Input verzamelen

Hoe stellen we een goed doelstellingenkader op?

Een nieuwe meerjarenplanning vraagt een nieuwe doelstellingenboom. In dit onderdeel verkennen we samen een methodiek om deze op te maken, vertrekkend vanuit de strategische bovenbouw – de  missie en visie van de organisatie. We bouwen ook een indicatorenboom, zodat we het nieuwe meerjarenplan goed kunnen opvolgen. Centraal staat verantwoord dromen, zodat de nieuwe meerjarenplanning een realistisch ambitieniveau nastreeft, binnen de grenzen van de personeelscapaciteit en financiële middelen.  Volgende documenten helpen ons hierbij:

  • Info en sjablonen voor het opstellen van een goede missie en visie
  • Methodiek voor de opbouw van een sterk doelstellingenkader
De doelstellingenboom

Hoe zorgen we voor de koppeling aan beschikbare middelen?

In het laatste onderdeel geven we richting aan hoe je op een pragmatische manier financiële en personele middelen kan koppelen aan je acties en hoe je aan de slag gaat met de budgetbesprekingen. We geven je ook enkele vuistregels voor het opmaken van een goede raming.  

 

Verantwoord dromen

Module 1 – klaar voor de start

Herbekijk hieronder het webinar van 28 februari 2024 over module 1 – klaar voor de start

Module 3

Meer info najaar 2025